Swordfish i Krycktjärn - ny info

Created on Thursday, 31 March 2016 Last Updated on Sunday, 03 April 2016
Written by Bengt G Jacobsson
User Rating:  / 2

Berättelsen om Swordfishplanet som landade i Krycktjärn har nu lästs snart 4 500 gånger under fyra år så en del finns att tillägga. Planet startade verkligen från HMS Furious vid den 22 september 1940, driftvärnet vid Krångede kraftverk hade planet i siktet på luftvärnskanonen och kunde ha skjutit ner det när det vände vid sjöänden, planet landade slutligen i Krycktjärn utan större missöden. Med stor säkerhet fanns det bomber kvar under vingarna som till slut dumpades i Gesunden. Men – och det måste poängteras – berättelsen om vad som hände under färden från havet utanför Trondheim till kraschen i Krycktjärn har jag själv hittat på även om början och slut är sann.

Read more: Swordfish i Krycktjärn - ny info

Vågsäter gård

Created on Wednesday, 10 October 2012 Last Updated on Wednesday, 10 October 2012
Written by Bengt G Jacobsson
User Rating:  / 0

Min vackra hembygd

 Det här är Vågsäter gård och bakom den och lövverket ligger mitt föräldrarhem. Det är vid södra stranden av Indalsälven - InGlenriver om man vill svengla till det - där jag växte upp åren efter andra världskriget. Omkring 1950 började vi skolgången och fick åka en liten biltur på 7 km. Inget ovanligt idag heller med en sådan skolresa. Men inte är det skolan som jag helst vill berätta om utan hellre då om somrarna.

Med en liten språngmars på 150 m nådde vi stranden och bada skulle vi ju göra även om vattnet kunde vara kallt. Under högsommaren blev ju vattentemperaturen helt dräglig och ibland passerades 20-graderstrecket på termometern och då var det skönt. Bad, lek och stoj är ju minnena som jag har, fast på vägen ned till sjön fanns det ofta annat mycket viktigare att göra - alltså inte för mig men väl för mina föräldrar. De hade allt bestyr med höskörd och höbärgning och far kunde vara alldeles fantastiskt övertygande när han ville att vi skulle hjälpa till. Jo - fastän jag endast hade fyllt kanske 10 år fanns det arbetsuppgifter som man skulle hjälpa till med. Inget tungt arbete förvisso men ändå tråkigt, så visst försökte man ta en omväg ned till sjön.

Portalstolpen som tog krysstag på tjädern

Created on Tuesday, 09 October 2012 Last Updated on Tuesday, 16 July 2013
Written by Bengt G Jacobsson
User Rating:  / 0

En av profilerna i Vågsäter är Roland Buske, tidigare välkänd kock i Östersund och numera fiskare, bärplockare, bilmek och en del annat. Roland berättade om en otrolig upplevelse i bärskogen för några år sen. Roland är en hejare på att plocka bär av alla slag och när han sa att det var en otrolig upplevelse undrade jag om han hade stött på björn i blåbärsskogen.

Read more: Portalstolpen som tog krysstag på tjädern

Swordfishkrash i Krycktjärn 1940

Created on Tuesday, 01 May 2012 Last Updated on Friday, 01 April 2016
Written by Bengt G Jacobsson
User Rating:  / 0

Det var den 22 september 1940 och HMS Furious låg drygt 100 sjömil utanför Trondheim. På hangarfartyget radade man upp torpedplanen för ett stort flyganfall mot de tyska krigsfartygen som man trodde låg i hamnen. Engelsmännen sökte efter hämnd på Scarnhost och Gneisenau som så nesligt hade sänkt deras HMS Glorius. Bakom spakarna i torpedplanet Swordfish L2860 satt sergantleutnant McLeod-Rees och bakom honom satt weapon officer RL Morgan och gunner BL Laing. Klockan var 02.54 och nu gjorde flyglotsarna tecknet för take-off. McLeod släppte loss alla 700 hästkrafterna för att snabbt komma upp i luften.

Read more: Swordfishkrash i Krycktjärn 1940

Fakta om Krycktjärnskraschen

Created on Wednesday, 11 April 2012 Last Updated on Tuesday, 18 December 2012
Written by Bengt G Jacobsson
User Rating:  / 1

Vet du att det kraschade ett tyskt krigsplan på Gesunden under kriget berättade Göran Nyberg, vid Fallets dag i Krångede 2005. Har aldrig hört talas om det sa jag. Det är inte många som vet om det och det var Nils Backlund i Krångede som berättade det för mig. Han var med då, han höll på med anläggningsarbete i närheten av luftvärnet och han och de andra undrade varför inte luftvärnet sköt ner planet. Gjorde de inte det. Nej sade Göran, dom visste inte om dom skulle skjuta eller inte.

Read more: Fakta om Krycktjärnskraschen