Farmor Anna Greta och Anna

Created on Saturday, 09 December 2017 Last Updated on Saturday, 30 December 2017
Written by Bengt G Jacobsson
User Rating:  / 0

Våra minnen från barndomen formas väl främst av våra föräldrars berättelser och fostran och vi får höra det som de vill vi ska tro på och ta med oss. När jag växte upp fanns det ingen som pratade om att det funnits en morfar eller en farfar, jag visste inte att det fanns sådana personer. Förhoppningsvis undanhåller vi inte nu så mycket om våra fäder och mödrar - idag finns ju möjligheten att med DNA att reda ut hemligheterna.

Farmor Anna Greta och Anna

Under de tidiga 1900- talet hade nog livet på Vågsäter blivit ganska ordnat och Johannes och Anna-Greta hade stora planer för framtiden. Det bröts ny åkermark, ladugård och andra hus uppfördes och nya barn kom till världen. John hade nu blivit 10 år och Elin 4, Anna föddes 1901, Arnold 1902 och sedan Karl 1906. Åren var expansiva och Johannes blev delägare i Backens Tegelbruk 1905 i Hammarstrand och han fick uppdrag att bygga skolan på Höglunda 1910. Men, efter konkursen i Backens Tegelbruk 1914 blev det nog lite sämre ställt med ekonomin. Av de återfunna kassaböckerna framgår att det är Anna-Greta som håller i pengarna från 1920 och framåt. Johannes blev då nog mer möbelsnickare än husbyggare. Bilden fr v: Anna, Johannes, Elin och Anna Greta, fotot av Lina Nordin, Jamtlis bildarkiv.

När faster Anna närmade sig 20-årsåldern drabbades hon av en svår sjukdom och blev inlagd på sjukhuset i Östersund. Vilken sjukdom det är fråga vet jag inte, det kan ha varit sviter efter spanska sjukan som härjade vilt under 1918 men troligare är att det var fråga om TBC eftersom hon blev ordinerad luftombyte. Det var ju den vanliga rekommendation för de som drabbats av TBC och lyckats överleva. Det är nu det spännande inträffar för hon fick verkligen luftombyte - hon reste ända till Australien för att få det. Hur kan det ha gått till? Rimligtvis måste hon ha åkt tillsammans med någon som tog ansvar för henne, Anna var ju knappt myndig

Read more: Farmor Anna Greta och Anna

Swordfish i Krycktjärn - ny info

Created on Thursday, 31 March 2016 Last Updated on Sunday, 03 April 2016
Written by Bengt G Jacobsson
User Rating:  / 2

Berättelsen om Swordfishplanet som landade i Krycktjärn har nu lästs snart 4 500 gånger under fyra år så en del finns att tillägga. Planet startade verkligen från HMS Furious vid den 22 september 1940, driftvärnet vid Krångede kraftverk hade planet i siktet på luftvärnskanonen och kunde ha skjutit ner det när det vände vid sjöänden, planet landade slutligen i Krycktjärn utan större missöden. Med stor säkerhet fanns det bomber kvar under vingarna som till slut dumpades i Gesunden. Men – och det måste poängteras – berättelsen om vad som hände under färden från havet utanför Trondheim till kraschen i Krycktjärn har jag själv hittat på även om början och slut är sann.

Read more: Swordfish i Krycktjärn - ny info

Vågsäter gård

Created on Wednesday, 10 October 2012 Last Updated on Wednesday, 10 October 2012
Written by Bengt G Jacobsson
User Rating:  / 0

Min vackra hembygd

 Det här är Vågsäter gård och bakom den och lövverket ligger mitt föräldrarhem. Det är vid södra stranden av Indalsälven - InGlenriver om man vill svengla till det - där jag växte upp åren efter andra världskriget. Omkring 1950 började vi skolgången och fick åka en liten biltur på 7 km. Inget ovanligt idag heller med en sådan skolresa. Men inte är det skolan som jag helst vill berätta om utan hellre då om somrarna.

Med en liten språngmars på 150 m nådde vi stranden och bada skulle vi ju göra även om vattnet kunde vara kallt. Under högsommaren blev ju vattentemperaturen helt dräglig och ibland passerades 20-graderstrecket på termometern och då var det skönt. Bad, lek och stoj är ju minnena som jag har, fast på vägen ned till sjön fanns det ofta annat mycket viktigare att göra - alltså inte för mig men väl för mina föräldrar. De hade allt bestyr med höskörd och höbärgning och far kunde vara alldeles fantastiskt övertygande när han ville att vi skulle hjälpa till. Jo - fastän jag endast hade fyllt kanske 10 år fanns det arbetsuppgifter som man skulle hjälpa till med. Inget tungt arbete förvisso men ändå tråkigt, så visst försökte man ta en omväg ned till sjön.

Portalstolpen som tog krysstag på tjädern

Created on Tuesday, 09 October 2012 Last Updated on Tuesday, 16 July 2013
Written by Bengt G Jacobsson
User Rating:  / 0

En av profilerna i Vågsäter är Roland Buske, tidigare välkänd kock i Östersund och numera fiskare, bärplockare, bilmek och en del annat. Roland berättade om en otrolig upplevelse i bärskogen för några år sen. Roland är en hejare på att plocka bär av alla slag och när han sa att det var en otrolig upplevelse undrade jag om han hade stött på björn i blåbärsskogen.

Read more: Portalstolpen som tog krysstag på tjädern

Swordfishkrash i Krycktjärn 1940

Created on Tuesday, 01 May 2012 Last Updated on Friday, 01 April 2016
Written by Bengt G Jacobsson
User Rating:  / 0

Det var den 22 september 1940 och HMS Furious låg drygt 100 sjömil utanför Trondheim. På hangarfartyget radade man upp torpedplanen för ett stort flyganfall mot de tyska krigsfartygen som man trodde låg i hamnen. Engelsmännen sökte efter hämnd på Scarnhost och Gneisenau som så nesligt hade sänkt deras HMS Glorius. Bakom spakarna i torpedplanet Swordfish L2860 satt sergantleutnant McLeod-Rees och bakom honom satt weapon officer RL Morgan och gunner BL Laing. Klockan var 02.54 och nu gjorde flyglotsarna tecknet för take-off. McLeod släppte loss alla 700 hästkrafterna för att snabbt komma upp i luften.

Read more: Swordfishkrash i Krycktjärn 1940