Domsäter, en plats med historia

Created on Saturday, 01 January 2011 Last Updated on Saturday, 07 July 2012 Written by Parks Webmaster
User Rating:  / 0
PoorBest 

Bygden är gammal och fast det inte funnits bosättningar här så länge har leden utefter Indalsälven i öst-västlig riktning använts sedan vikingatid. Ett spår sattes i historien när Jämtland var en del av Norge då själva gränsdragningen mellan Sverig i Norge inte var helt klar. Då, dvs före 1650 satt man här på näset Domsäter som sticker ut i sjön  och avhandlade viktiga ting. Här fanns en dommarring där man kom överens om - kanske gränsdragingen mellan Sverige och Norge!

Vad är en dommarring? Det ska vi utreda närmare med tiden. För Domsäter var den berättelsen, "muntlig tradition" som förvandlades till ett officiellt dokument 1923. Jag utgår från att dokumentet skrevs i samband med bodelningen, skiftet av Johannes Jakobssons gård till hans barn som gjordes 1923. Det var en förrättning som pågick under flera veckor sommaren 1923 under ledning av representanter för lantmäteriet i Jämtland. Det är alltså en lanmäteriförrättare som gör anteckningen.

Nedteckningen av berättelserna om Domsäter

En skiljedom mellan Sverige och Norge - troligen handlade det om var gränsen skulle gå - varför skulle man annars välja just den här platsen. Man vet ju att Haverö kyrka i Medelpad, på gränsen mot Jämtland var en knutpunkt i gränsdragningen mellan Sverige och Norge. En linje norrut, svagt mot öst kommer ju att korsa Gesundsjön och idag vet vi ju att gränsen mellan församlingarna Stugun och Ragunda går just vid Gesundens östra strand, dvs en officiell gräns som finns än idag.

Domsäter

Domsäter sedd från sjösidan

Domsäter är idag en skimrande vacker plats vid Gesundens klippiga strand. Så här ser det nu.

Hits: 1908