Skärgårdspärlan i Gesunden

Created on Sunday, 01 April 2012 Last Updated on Tuesday, 18 December 2012 Written by Bengt G Jacobsson
User Rating:  / 1
PoorBest 

Strax väster om Domsäter ligger ett litet näs som sticker ut med namn Vågnäset. I dag passar det bra med att kalla det ett näs men för ca 50 år sedan var det bara näs vid lågvatten. Vid normalt eller högre vattenstånd var näset en ö och kanske den enda ö som funnits i sjön. I viken innanför ön fanns på den tiden fantastiska abborrställen. Där var man ofta och drog upp många och ibland stora abborrar.

Fina stället på Vågnäset

Bagarn som inte kunde sluta bygga

Under 1950-talet och framöver var bagar Fritz Fahlén verksam i Hammarstrand och Fahléns konditori var ett populärt ställe för skolungdomar och alla andra på den tiden som vill ta en fika eller köpa nåt fantastiskt bakverk –  tårtor och kakor. Det berättades om bagare Fritz att han var mycket energisk och klev upp 2 – 3 tiden på natten och satte igång degarna, värmde ugnar och knådade sina bakverk som skulle vara klara när kondiset öppnade vid 8-snåret.

Nu har jag gjort mitt för i dag tänkte han nog, för nu ska jag iväg och bygga på mitt fritidshus vid Tjärnvikstjärnen vid Gesundsjöns östra ände. Det gjorde han raskt och när han var färdig med det hade han fått blickarna på Vågnäset och efter mycket dividerande med markägarn fick han till slut arrendera halva ön. Så byggde han stället på bilden – planerade marken, byggde brygga och båthus och en grillplats som numera också är inbyggd och ligger alldeles intill stora stenen. När allt detta var färdigt så blev det kanske lite för lugnt för då tog han itu med den andra änden av ön. Där byggde han också ett hus med brygga och bastu och garage. Vid den här tiden hade man fyllt igen sundet så att man kunde köra bil ut på ön som nu verkligen gör skäl för namnet Vågnäset.

Sedan någon gång under 1970 talet var nog allt färdigt på Vågnäset och då valde Fritz att lämna ön och tog itu med att rusta upp en nedlagd konsumbutik i Gevåg. Nu kunde man väl tro att det skulle bli de sista objektet men inte riktigt, för det fanns en jaktstuga vid Öratjärn kvar att dona med.

För oss i Vågsäter blir Fritz gärna ihågkommen för det goda tårtorna men också som bagarn som inte kunde sluta att bygga och visst blir man glad och får lite längtan när man ser denna pärla.

Hits: 1810