Anna-Greta och Johannes Jacobsson

Jonas byggde ett sågverk och fick en måg på köpet

Category: Anna-Greta och Johannes Jacobsson
Created on Tuesday, 03 June 2014 Last Updated on Sunday, 08 January 2017
Written by Bengt G Jacobsson
User Rating:  / 1

Med järnvägen kom möjligheterna och Amerikabåtarna fanns på bara några dagars resväg och det var i april 1884 som första tåget rullade in på stationen i Ragunda. Stationshuset var redan uppfört och en stor skara människor från byarna utefter älvdalen mötte upp. Det var stort, nu skulle världen komma till dem, fast egentligen hade förebuden visat sig redan för ett år sedan då alla järnvägsrallare började invadera Ragunda De letade efter boende, byggde baracker och ordnade mathållning med kocklag. Men nu var järnvägen verklighet, nu kunde man resa med tåget, till och från byn och det kom hela tiden nya människor, alltså andra än rallare och byggare, det kom affärsmän och äventyrar av alla sorter. 

Read more: Jonas byggde ett sågverk och fick en måg på köpet

Anna Gretas uppväxtmiljö

Category: Anna-Greta och Johannes Jacobsson
Created on Tuesday, 13 November 2012 Last Updated on Monday, 31 December 2012
Written by Bengt G Jacobsson
User Rating:  / 0

Anna-Greta som blev Johannes hustru, föddes 1867 först i en barnaskara på 6 med Jonas Paulson Hann och Ingrid Katarina Eliasdotter som föräldrar. Jonas ägde en mycket stor skogsfastighet med en areal på närmare 1 000 ha och kunde med alla mått mätt anses vara en förmögen man. Skog, timmer, bräder och plank var viktiga för bygdens och landets utveckling. När järnvägen nådde fram till Ragunda 1884 växte byn rekordsnabbt med affärer, hotell och många kom dit söderifrån för att finna nya möjligheter.

Read more: Anna Gretas uppväxtmiljö

Johannes uppväxtmiljö

Category: Anna-Greta och Johannes Jacobsson
Created on Tuesday, 13 November 2012 Last Updated on Friday, 08 February 2013
Written by Bengt G Jacobsson
User Rating:  / 0

Familjen

Johannes föräldrar Jakob Andersson och Brita Nilsdotter bodde i ett litet torp centralt i Frändefors. När Johannes föddes 1 januari 1859 hade de just flyttat därifrån till Tjärtakan som ligger drygt en mil västerut. Tjärtakan var en typisk jordbruksbygd utefter en grundare dalgång väster om Frändefors och vad jag känner till så var de egendomslösa dvs torpare. Tio år senare flyttar familjen till Hjärtums församling, till en gård strax sydväst Trollhättan som heter Vesten.

Read more: Johannes uppväxtmiljö

More Articles...