Föreningshuset - Höggården

Grattis Höggården

I år är det 100 år sedan föreningshuset och numera Höggården togs i bruk. Fortfarande i gott skick efter ett antal ansiktslyftningar är Du värd att hyllas. Vi samlades under helgen vid månadskiftet juni - juli och fick se fotoutsällning, minnesböcker och andra aktiviteter och vi åt kolbulle och kams i oöverträffade mängder. Se mera om programmet här

Många minnen finns från tiden vi växte upp under 1950-talet och här berättar vi om några. Om biografen på föreningshuset finns en särskild berättelse här nedan. Men det var inte bara bio som visades på föreningshuset för även om det skulle vara ett nykterhetens hus ordnades olika tillställningar med dans, teaterföreställningar, trolleriföreställningar och inte minst föreläsningsaftnar. En period fanns det också ett litet bibliotek och med de aktiviteter som då pågick skulle namnet Kulturhuset på Höglunda passat bra.

Fondmålningen på Höggården

Created on Friday, 29 June 2012 Last Updated on Tuesday, 23 October 2012
Written by Bengt G Jacobsson
User Rating:  / 0

Det är en mycket stor målning kanske 5 x 4 m med dubbla sidokulisser. Det är svårt att tro något annat än att den tillkommit som ett beställningsarbete. Målningen behöver renoveras då det blivit en stor vertikal spricka i väven. Det vore förskräckligt om denna klenod bara skulle falla i glömska och efter några år kanske skrotas.

Motivet på målningen är Tjärnbodarna, en fäbodvall i nära anslutning till den östra sjöänden av Gesunden, en plats som rimligen vid den tiden torde haft hög aktualitet. Det var nämligen där som IvarLo Johansson hämtade inspiration till sin första roman Mona är död. Han vistades där tillsammans med sin kvinna sommaren 1928. Boken gavs ut 1932 och målningen tillkom fem år efter att boken gavs ut.

Målningen har utgjort en fantastisk bakgrund och inramning till många artisters uppträdanden på föreningshusets scen under många år, något som inte längre tycks vara en möjlighet. Målningen finns kvar men är upprullad under taket till scenen till förmån för en älgskyttesimulator. Behovet att finna intäkter till husets underhåll och bestånd är värd all respekt men jag undrar om alternativen till simulatorbanans placering i huset är uttömda?

Biografen på föreningshuset

Created on Sunday, 17 June 2012 Last Updated on Tuesday, 23 October 2012
Written by Bengt G Jacobsson
User Rating:  / 0

Erik Puljer och jag bodde i Koviken och Vågsäter under 1950-talet. Vid 15 års ålder skulle vi ta oss till skolan i Hammarstrand och fram till bussen vid Öratjärn blev det med trampcykel men moped var ju vår stora dröm. Nu hjälpte det inte med att bara drömma så efter en sommar som krukpojke på Tage Mattsons mjölkbil hade jag lyckas tjäna ihop pengar så mopeden kunde köpas. Vem kunde nu sälja en moped på byn? Hos handlarn Bo Larsson naturligtvis, där bland falukorv, ost och limpor fanns också en moped med priset 950 kr. Fantas­tiskt för nu kunde vi snabbt ta oss upp till byn – det var ju hela 8 km. Här fanns flera jämngam­la kompisar och här fanns också biografen på föreningshuset och visst – det fanns en och annan vacker flicka att titta på.

Read more: Biografen på föreningshuset

Kulturhuset på Höglunda

Created on Sunday, 17 June 2012 Last Updated on Thursday, 17 April 2014
Written by Bengt G Jacobsson
User Rating:  / 1

Föreningshuset som nu kallas Höggården uppfördes av Höglunda och Borglunda byggnadsförening 1912 men för att bli medlem i den föreningen skulle man vara aktiv medlem i IOGT Logen 3645 Gesund. Det är lite kul att det var just nykterhetsrörelsen som byggde Höggården och att man idag istället samlas på temat "After Work". Men som vanligt då var det föreningslivet i alla former som utgjorde de stora mötesplatserna och ramen för mycken samvaro. Mycket om historien och alla verksamheter som funnits på föreningshuset under åren finns berättat om i Höglundaboken som gavs ut 2001 vid byns 250-årsjubileum.

Read more: Kulturhuset på Höglunda