Kan flyttlassen vända?

Written by Bengt G Jacobsson
User Rating:  / 0
PoorBest 

Till bredbandsutbyggnaden i byarna knyts förhoppningar om en mer positiv utveckling. Jo, men visst, fast vi får göra det själv. Våra politiker då – kan det återuppväckas tankar i centerpartiet om att det finns land och människor norr om Stallmästargården i Solna. Kan det finnas en socialdemokrati som lyssnar inåt på de få i partiet som hävdar att något av norrlands vattenkraftrikedomar ska stanna kvar i bygden. I dagens åsiktsströmningar och inför kommande val nästa år är det nu dags att ställa de frågorna med eftertryck. 

Till och med Svenska kyrkan börjar med förfäran se hur landet avfolkas och utarmas. I Kyrkans Tidning ledare från den här veckan har Barbro Matzols målande beskrivit det som sker:

Varje dag anländer i snitt två fullsatta bussar till Stockholms län med människor som mestadels kommer från lands-och glesbygdsområden. De har lämnat sina småstäder och byar bakom sig för att, troligtvis, söka sig en ny framtid och arbete i staden. För nu går flyttlassen mot storstäderna i en aldrig sinande ström. Hus och gårdar säljs – om och när det finns någon köpare – oftast till låga priser. Landsbygden och glesbygden avfolkas. Enbart i Stockholms län räknar landstinget med att fram till år 2021 kommer befolkningen i länet att öka med 34 500 personer om året. Det är nästan lika många som nu bor i Sofia församling i Stockholm eller som om hela Hudiksvalls kommuns invånare i ett slag skulle bosätta sig i huvudstaden med omnejd”.

Vidare: ”Det finns också andra dimensioner i detta. Nämligen risken för att de strömningar som redan finns av utanförskap förstärks på utflyttningsorterna. Unga arga vita män blir ännu argare. Stora och växande sociala problem cementeras. I en uppmärksammad debattartikel i Dagens Nyheter av Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, fastslogs att sociala problem är vanligast i orter med få invandrare. Som exempel lyftes värmländska Forshaga fram. Där är 34 procent av ungdomarna i utanförskap. De varken arbetar eller studerar. Framtidsutsikterna är allt annat än ljusa”.

 

Hits: 2010